Mode

Je overhemd dragen onder je trui: zó doe je dat (en zó niet)

Je overhemd dragen onder je trui zó doe je dat en zó niet

Harvey Specter uit Suits is vast trots op je: jij draagt praktisch elke dag een pak naar kantoor. Maar als je het gevoel hebt dat je pak meer een uniform wordt, is het tijd voor verandering. Wissel je klassieke werkensemble eens af met een andere winnende combinatie: het overhemd met een gebreide sweater. Saai? Kakkineus? Welnee! De combinatie van een blouse onder je trui past goed binnen de moderne smart casual kledingstijl, en kan zowel formeler als met een knipoog worden gedragen. Wij vertellen je hoe!

#1: Kies je sweater

Dé sleutel voor het vinden van de juiste trui is de halslijn. We houden het simpel. Er zijn namelijk twee opties: de ‘crew neck’ en de ‘v-neck’. Een crew neck herken je aan de hooggesloten, ronde hals van de trui. En de term v-neck geeft het al weg: dit is gewoon een hals met de v-vorm erin. Het is een smaakdingetje. Maar omdat een v-neck optisch je nek langer maakt, is dit een goede optie voor als je een wat voller gezicht hebt. Heb je een wat smaller, ovaalvormig gezicht? Dan kom je goed weg met een crew neck. Vanwege zijn afkomst uit de sportwereld oogt een trui met een hooggesloten ronde hals vaak meer casual. Wil jij toch op formeel gaan met een crew neck? Combineer ‘m dan met een stropdas. Kijk de kunst af bij Harvey Specter en strik je das zó dat er een perfect ‘kuiltje’ (ook wel: ‘dimple’) onder de knoop ontstaat. Zo maak je alsnog (een formele) indruk.

#2: Kies je kraag

Dan nu het tweede dilemma: het kiezen van de overhemdkraag. Er zijn weer meerdere opties. Let er in elk geval op dat de punten van je kraag fraai vallen onder je trui. Om hiervan verzekerd te zijn, kies je bij een ronde sweaterhals voor de klassieke ‘button down’-kraag. Bij deze variant zijn de puntjes van de kraag vastgezet met een knoopje. Ideaal: zo blijft de boord ook bij een fikse wind gewoon naar beneden staan. Dan heb je ook nog de ‘under button down’. Deze kraag kent hetzelfde voordeel als de button down-kraag, met als verschil dat de knoopjes verstopt zitten onder de onderkant van de kraag. Hierdoor springen ze niet in het oog. Het is maar net wat je mooier vindt. Bij een v-neck kun je het beste voor een traditionele puntkraag gaan. Door de langere punten blijven ze netjes onder de hals van je pullover zitten.

#3: Zorg voor een goede fit

Voor zowel het overhemd als de sweater geldt dat ze goed moeten passen. Ook al draag je je overhemd weliswaar onder je trui, het valt alsnog op als deze een tikkie te ruim is. Niet alleen staat dit slordig, je lijkt er ook nog eens breder mee. En dan niet op de goede manier. Investeer dus in een overhemd in de juiste maat, dat mooi aansluit op je lichaam én waarin je tegelijkertijd nog voldoende bewegingsvrijheid hebt. Voor je sweater geldt hetzelfde. Neem ‘m niet te ruim, maar zorg ervoor dat hij mooi aansluit.

blouse onder trui

#4: Let op het materiaal

Kijk tijdens het kopen van je sweater goed op het etiketje in de naad. Staat daar iets op in de richting van viscose of polyester? Dan mag je hem laten hangen. In plaats daarvan ga je voor katoen of (merino)wol. Of, als je het écht goed wil aanpakken, kasjmier. Sweaters gemaakt van deze natuurlijke materialen ogen simpelweg nét wat stijlvoller. Ook zijn ze lekker ademend (minder kans op zweetplekken dus), én ze behouden beter hun vorm gedurende de jaren. Wat betreft het overhemd mag je wederom materialen skippen die vlam zullen vatten als je iets te dicht bij een rokende collega op het dakterras gaat staan. Ook hier ga je voor een goed ademende katoenen stof. Je overhemd mag overigens best wat lycra bevatten. Zo kun je gewoon nog lekker typen op je toetsenbord.

#5: Tijd om te stylen

Dan is het nu tijd voor het maken van de juiste combinatie. Ga je op formeel? Houd de kleuren van je pullover en overhemd dan neutraal. Ga bijvoorbeeld voor een donkerblauwe of donkergrijze v-neck, die je combineert met het altijd-goede witte overhemd en een zwarte stropdas. Wil je wat meer leven in de brouwerij? Zorg dan voor subtiele doch stijlvolle kleurverschillen, zoals een lichtblauw overhemd met een donkerblauwe pullover met crew neck. Of kies voor items in complementaire kleuren. Match bijvoorbeeld een grijze sweater met een paars overhemd, of een lichtblauw overhemd met een bruine sweater. Wil je je look een nonchalante twist geven? Draag je overhemd met trui dan met een pantalon en sneakers. Of ga voor een denim overhemd, en combineer met een donkergroene pullover.

Het dragen van patronen moedigen we ook aan, mits je het ‘clean’ houdt. Om gekke contrasterende toestanden te voorkomen, kies je voor één item met print of patroon. Een geblokt overhemd doet het prima onder een eenvoudige mooie sweater. Omgekeerd is een clean overhemd een goede match met een geruite trui. Bij deze laatste combinatie draag je bij voorkeur een goed uitgesneden colbert, bijvoorbeeld een donkergrijze, van wat grover materiaal. Met deze stijlvolle look weet je zéker dat je niet lijkt op je oude wiskundeleraar.

#6: Weet ook hoe het niet moet

Kijk, het is natuurlijk een look: de onderkant van je overhemd onder je sweater uit laten komen. Prima voor in je bleue studententijd, waarin je met deze nonchalante look (inclusief te groot colbertjasje) nog gewoon bij de borrel of bestuursvergadering kon aanschuiven. Maar nu, in de grote volwassenenwereld, lijkt het eerder alsof je een stap in je aankleedproces bent vergeten (het instoppen dus; dit moet je wél doen).

Verder willen we geen mensen beledigen. Maar het moet ook niet lijken alsof je na je werk direct doorgaat naar de hockeyclub of de golfbaan. Dat wil zeggen: de puntjes van de kraag van je overhemd steken niet fier omhoog, maar worden gewoon netjes bij je trui ingestopt. Wil je nou wel graag een chiquere look creëren? Ga dan voor een polo onder je colbert. Moet je er wel even voor zorgen dat je je poloshirt netjes bij je broek instopt, en dat je alle knoopjes dichtknoopt. Enne, je polo óver je overhemd dragen? Doe maar gewoon niet. Dit is voor niemand leuk. Vraag het je geliefde maar.

Er zit nog niets in je winkelmandje.