fbpx
wat leasen

Het is een ontwikkeling die past bij de circulaire deeleconomie waar we naartoe moeten: leasen. Ga maar na: als je least, ben je niet de bezitter, maar de gebruiker van het product. Hoewel je een leasebak weliswaar voor je eigen deur parkeert, blijft de maker eigenaar van het product en de grondstoffen. En dat kan duurzamer zijn, mits de eigenaar ervoor zorgt dat jouw geleaste spullen zo lang mogelijk goed blijven door het leveren van de juiste services, én dat ze weer gerecycled worden als jij ze weer inlevert. Dat scheelt grondstoffen, energie en CO2. Wat kun je tegenwoordig allemaal leasen en van welke services én andere voordelen profiteer je dan? Wij zochten het uit.

Swapfiets

Wat is het?

Ineens waren ze óveral: die fietsen met zo’n opvallend smurfenblauw voorwiel en een bagagerek aan de voorkant. Mocht je iets ontgaan zijn: dat zijn dus Swapfietsen. Voor een vast bedrag in de maand heb je er eentje. Swap jij al?

Wat heb je eraan?

‘Altijd een werkende fiets’ is de leus van de dienst. En dát is best handig als de fietsenmaker inmiddels een goede bekende van je is geworden en je vaak gedoemd bent tot de benenwagen omdat er altijd iets aan de hand is met je eigen brakkie. Is de band van je Swapfiets lek, maakt hij ineens een vaag onbestemd geluid of is er iets anders loos, dan hoef je niet zelf te sleutelen, maar ga je even langs bij de Swapfietsvestiging in je buurt. Of je belt de monteur, die naar jou toe komt. Je fiets wordt ter plekke gefixt; bij ernstige fietscalamiteiten krijg je een nieuwe. O ja: de service van Swapfiets geldt alleen in je eigen stad. Dus ben je tijdens een nachtelijke dronkenmanstocht op je fiets per ongeluk ineens in Haarlem beland en heb je panne, dan komt de monteur waarschijnlijk niet.

Wat kost het?

Je hebt een Swapfietsabonnement vanaf € 13,50 per maand. Voor die prijs heb je de bekende omafiets (de Original). Die is er trouwens in allerlei varianten: rood, oranje, blauw en zwart. Het sportieve racemodelletje en de e-bike die in sommige steden ook te leasen zijn, zijn iets duurder. Ook fijn: je kunt per maand opzeggen.

Bed

Wat is het?

Volgens Nos.nl doen steeds meer mensen het: een bed of boxspring leasen. Geen standaard matras van IKEA, maar ultradeluxe boxsprings van bijvoorbeeld Tempur of Auping, waar je als een koning op slaapt. En met van die coole functies, zoals een afstandsbediening waarmee je het onder- en boveneind omhoog doet of juist laat zakken, of één met een ingebouwd tv-scherm aan het voeteneind.

Wat heb je eraan?

Ja, waarom zou je in hemelsnaam een bed leasen? Nou, dat kan best een goed idee zijn als je er zelf een intense hekel aan hebt om zo’n ding in elkaar te zetten (of überhaupt je huis in te slepen): dat doet de monteur in de meeste gevallen namelijk voor je. Verder geniet je van een langere garantie. Is er, ná de garantietermijn van 2 jaar die bij veel winkels geldt, nog iets aan de hand, dan wordt dat voor je gefixt. Bovendien zijn de kosten voor een luxe bed best veel om in één keer op te hoesten. Per maand betalen in plaats van je spaargeld stukslaan, kan dan voor jou een prettigere uitkomst zijn. Maar let wel: op den duur ben je vaak niet goedkoper uit!

Wat kost het?

Dat is afhankelijk van de winkel en het type boxspring. Bij Dekbed Discounter kan het bijvoorbeeld vanaf € 29,95 per maand, bij Beter Bed stem je het per maand te betalen bedrag af op basis van je inkomen. Tip: de keuze voor een matras is heel persoonlijk, en lastig te maken vanachter je beeldscherm. Na twee maanden je leasecontract opzeggen omdat je majestueuze boxspring toch niet zo konings ligt, is er niet bij. Je zit er echt tijden aan vast! Ga daarom eerst naar de winkel om daar van alles uit te proberen, en sluit na het ‘proefliggen’ een leasecontract af voor het bed van jouw keuze.

Gratis fun fact: Je kunt bij de eerstgenoemde fabrikant hierboven zelfs een heus Roy Donders-bed leasen, vervaardigd van fancy velours en natuurlijk ultrazacht. Ga jij voor chic champagne of klassiek zwart?

Spijkerbroeken van MUD Jeans

Wat is het?

Yes, je leest het goed: er valt tegenwoordig ook kleding te leasen. Spijkerbroeken om precies te zijn, en dan hele goeie. De pioniers van het Nederlandse merk MUD Jeans zagen de feiten onder ogen: in de kledingindustrie valt er héél wat te winnen als het om duurzaamheid gaat. Zo wordt er tot op heden slechts 1 procent (!) van de gebruikte kleding gerecycled tot nieuwe kleding; de rest wordt op een milieuvervuilende manier vernietigd. Dat kan anders! Als eerste circulaire spijkerbroekbrand lanceerde MUD Jeans in 2012 daarom het concept ‘Lease A Jeans’. Hoewel je als leaser de jeans in je eigen kledingkast hangt, ben je technisch gezien geen bezitter, maar gebruiker. Zo blijft MUD Jeans baas over de grondstoffen en verdwijnt er niet nodeloos kleding op de vuilnisbelt.

Wat heb je eraan?

Niks hebben om aan te trekken is er bij jou niet bij, want jij hebt altijd een goede jeans. Ben je na een jaartje toe aan een nieuw model of is ’ie versleten, dan ruil je hem in voor een nieuw exemplaar. En heb je tussentijds ineens per ongeluk een moeilijk grote scheur in je jeans gemaakt of ligt de knoop eraf, dan wordt dat voor je gerepareerd. Daarnaast draag je natuurlijk een belangrijk steentje bij aan de verduurzaming van de mode-industrie. Want ruil je je oude geleaste spijkerbroek weer in, dan gaat deze nog een keer mee in de leaseronde als vintage-exemplaar, óf wordt deze gerecycled tot een nieuwe jeans. Cool toch?

Wat kost het?

Een lidmaatschap bij MUD Jeans is éénmalig € 29,95, daarna betaal je per maand € 7,50 voor je jeans. Een tweede of derde jeans erbij leasen kan ook. Per exemplaar betaal je ook € 7,50 per maand. Je zit een jaar aan je lidmaatschap vast. Maandelijks opzeggen is dus niet mogelijk.

Koptelefoon van Gerrard Street

Wat is het?

Een (draadloze) koptelefoon van Boss of Day via de website www.gerrardstreet.nl. Je moet het ding wel zelf in elkaar zetten; iets wat door de simpelheid en de schaarse hoeveelheid elementen (oorschelpen, draden en de hoofdband) haast niet mis kan gaan.

Wat heb je eraan?

Hoe irritant, als één van je oorschelpen het niet meer doet, en Beyoncé nog maar aan één kant in je oren tettert. Zulke irritaties zijn er voor jou voortaan niet meer bij, want het Gerrard Street-systeem is gemakkelijk zelf te repareren – ook als je niet per se een handyman bent. Het betreffende defecte element krijg je na melding nieuw en kosteloos opgestuurd. Niet onbelangrijk is het geluid. Uit een test van Trouw kwam de Boss-koptelefoon goed uit de bus. Of je nou een rockliefhebber bent, fan bent van hiphop of juist meer van de mellow luisterliedjes houdt: de gelaagdheid van de muziek komt goed door en de bas is niet té hard.

Wat gaat jou dat kosten?

Dat is afhankelijk van het exemplaar waarvoor je gaat: de Boss-koptelefoon is € 9,99 per maand of € 100 per jaar, de Day-koptelefoon is € 7,50 per maand of € 70 per jaar. De maandabonnementen zijn per maand op te zeggen; de jaarabonnementen per jaar.

Sonos systeem met Sonos flexabonnement

Wat is het?

Sonos is een home soundsysteem met draadloze speakers, dat – naar eigen zeggen – een fantastische sound voor muziek, tv en meer creëert. Met het flexabonnement hoef je niet in één keer een bedrag neer te tellen voor het geluidssysteem naar jouw keuze, maar voorzie je je huis per maand van een fijne sound.

Wat heb je eraan?

Thuis uren Spotify luisteren, een voetbalwedstrijd kijken of je favoriete Netflix-serie bingen: dingen die nou eenmaal leuker worden als het geluid lekker klinkt. En hou je een huisfeestje? Dan hoef je je gasten niet te trakteren op de blikkerige beats uit je computer, maar zijn er nummers te horen waar jullie helemaal in kunnen opgaan. En niet in één keer hoeven dokken voor een systeem maar maandelijks kunnen betalen, is soms ook fijner.

Wat kost het je?

Je hebt drie soorten abonnementen. Het ‘Voor Elke Kamer’-abonnement (€ 15 per maand) bestaat uit twee speakers voor twee ruimtes in je huis. Wil je de audio van je tv verbeteren en versterken, dan ga je voor het tv-abonnement (€ 25 per maand). Tot slot kun je met het thuisbioscoop-abo de audio van je eigen (al in je huis aanwezige) thuisbioscoop fixen, met een Playbar, subwoofer en twee speakers (€ 50 per maand). Je kunt per maand je abonnement aanpassen of opzeggen.

iPhone

Wat is het?

Via de door consumenten goedgewaarde Apple-aanbieder Go Lemon is het mogelijk om een iPhone te leasen. Er zijn verschillende versies, dus ook de allernieuwste versie. Of ga je toch liever voor de Apple Watch, of voor een iPad?

Wat heb je eraan?

Je hoeft niet in één keer gigantisch diep in de buidel te tasten. En je kunt het leasecontract per maand opzeggen. Maarrr… je betaalt altijd wél een bepaald starttarief, waardoor na een paar maanden opzeggen zonde is. Voordeel is wel dat je je iPhone gemakkelijk kunt omruilen als er weer een nieuwe versie uit is. En loopt het systeem van je iPhone ineens volledig vast of zijn er andere defecten? Dan hoef je niet zelf een reparatieafspraak te maken bij de Apple Store. Binnen korte tijd krijg je namelijk een nieuwe opgestuurd.

Wat kost het?

Wil je een spiksplinternieuwe iPhone, en dan ook echt de aller-allernieuwste versie, namelijk de iPhone 11 Pro Max, dan kost je dat ongeveer € 52 én een eenmalig starttarief vanaf € 249. Het leasen van oudere iPhones of de ‘praktisch nieuwe’ modellen is goedkoper. Je least bijvoorbeeld een iPhone 8 vanaf € 25,50 (met een starttarief van € 129); voor € 18,75 per maand (plus starttarief van € 49) heb je een occasion.

Auto

Wat is het?

Duh, een auto natuurlijk! Hoewel een auto leasen (ook private lease) heden ten dage niets nieuws onder de zon is, is het wel leuk om een aantal bijzondere leasebakken uit te lichten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een vlammenrode Tesla, of de evenzo volledig elektrische Audi E-Tron of BMW-i3? Het leasen van een occasion, bijvoorbeeld een leuke Fiat 500 of een niet-zo-zuinige Volkswagen, is ook mogelijk.

Wat heb je eraan?

Je kunt rijden in de bak van je dromen en hoeft niet in één keer een monsterbedrag over de balk te gooien. Bovendien hoef je je niet druk te maken over hoge garagekosten als je schade hebt, want die zijn niet voor jouw rekening. Maar eh, dat is geen vrijbrief om als een gek over de weg te scheuren, hè! En maak je vaak door eigen toedoen brokken, dan kan dat ook financiële consequenties hebben. Op den duur is leasen ook goedkoper dan zelf een nieuwe auto kopen, al is dit voordeel beperkt (bron: Consumentenbond).

Wat gaat het je kosten?

Dat is geheel afhankelijk van hoe gek je het zelf maakt. Uiteraard zijn de lease-Audi’s en -Tesla’s gemiddeld stukken duurder dan, we noemen maar iets, een Fiat-occasion. Goed om in je achterhoofd te houden, is dat je een leasecontract aangaat voor een lange periode, bijvoorbeeld twee of drie jaar. Ben je je Fiat na drie maanden zat, dan heb je dus pech. Dus eh, net als bij het aanschaffen van een nieuwe auto doe je er goed aan om goed research te doen, offertes op te vragen en impulsaankopen te voorkomen. Misschien handig: de Consumentenbond wil het leasen van auto’s zo veilig en transparant mogelijk maken – zonder verborgen kosten – en biedt via het Autolease-collectief ook leasebakken aan vanaf € 169 per maand.

Winkelmandje
Close
  • Er zit nog niks in je winkelmandje.
Je winkelwagen is momenteel leeg.
Please add some products to your shopping cart before proceeding to checkout.
Browse our shop categories to discover new arrivals and special offers.