Uit verveling (of pure wanhoop) duizenden profielen op Tinder weg swipen, urenlang scrollen op webshops op zoek naar dat ene paar sneakers, doelloze conversaties over Temptation Island of je mislukte date met je vrienden. Ja, je spendeert heel wat uren op je smartphone. Maar wanneer je weer eens tijd verkwist aan die telefoon, is het wél zo fijn dat je het gevoel krijgt dat je nog enigszins nuttig bezig bent. Wij zetten een aantal apps op een rijtje die je leven op een positieve manier kunnen verbeteren. Doe je er je voordeel mee!
#1 Too Good To Go
Stukken taart en koeken, vers fruit en sapjes, hele maaltijden. Voor wat luttele euro’s kun je via de app Too Good To Go eten scoren dat die dag niet over de toonbank is gegaan bij de deelnemende eetzaken, supermarkten en bakkers. Het zou maar zó kunnen zijn dat jouw favoriete toko (bijvoorbeeld Marqt, AH to Go of Starbucks) ook meedoet. Het eten zit in een zogenaamde ‘Magic Box’: het is dus een verrassing wat er in zit. Door jezelf te verrassen met een (coupon voor een) Magic Box versla je twee vliegen in één klap: je hebt (hopelijk) lekker eten voor een zachte prijs én je gaat voedselverspilling tegen. Voor het niet mislopen van de lekkerste deals moet je er soms (of beter gezegd: laat) bij zijn. De zaken verkopen rond middernacht hun Magic Box; sommige zijn al binnen een paar minuten uitverkocht. Het is overigens geen ‘thuisbezorgd’-situatie: je moet zelf op de fiets springen om je box op te halen. Eet smakelijk!
#2 Blendle
Je herkent het vast wel. Je krijgt een mail of een tweet van iemand die een interessant artikel met je wil delen. Nieuwsgierig klik je op de link, om met de neus in de boter te vallen. Je mag namelijk alleen verder lezen als je abonnee bent van het desbetreffende tijdschrift of de desbetreffende krant… Gelukkig is daar de app Blendle, waar je – als je abonnee bent tenminste – wél het artikel kunt lezen. Nog beter: log je als betalend lid in op de app (of de site), dan heb je onbeperkt toegang tot de inhoud van de meeste grote kranten en tijdschriften in binnen én buitenland. Ideaal, want voor een relatief laag maandbedrag kun je bijna álles lezen waar je interesse ook maar naar uitgaat in digitale kiosk. Vergeet na het lezen van die interessante artikelen geen link te plaatsen op je profiel op LinkedIn of Twitter: zo kom je lekker wereldwijs en intelligent over.
#3 Google Keep
Sta je éindelijk op het punt om na een drukke heen-en-weer-vlieg-dag in je nest te duiken, schiet het je ineens te binnen dat je nog die ene collega moest terugmailen, dit de laatste dag was dat je een kaartje kon scoren voor dat ene festival én dat je de koffie had moeten bijkopen. Help jezelf en je overprikkelde brein door Google Keep te gebruiken; dé app waarin je very easy al je gedachten, hersenspinsels, dromen en plannen kunt bijhouden. En al je to-do’s natuurlijk.
De app heeft écht handige features. Zo kun je een notitie met melding aanzetten, zodat je op een bepaalde tijd of plaats aan een bepaalde taak wordt herinnerd. Bijvoorbeeld ‘Koffie niet vergeten!!!’ als je na je werk de supermarkt induikt. Daarnaast maak je gemakkelijk (taken)lijstjes die je kunt afvinken – ook handig voor wanneer je veel boodschappen moet doen of je koffer moet inpakken. Deze lijsten kun je trouwens ook delen met anderen, zoals je vrienden, gezinsleden of reisgezelschap. Mocht je nou écht een druk baasje zijn, dan kun je je notities zelfs inspreken. Je kunt de echte categorisatienerd in jezelf losmaken, want dankzij de labels en kleuren houd je al je notities in de app lekker overzichtelijk. Nee, jij vergeet nóóit meer wat!
#4 Charly Cares
Als drukke vader van jonge kinderen komt deze situatie je vast wel bekend voor. Je krijgt ineens een last minute uitnodiging voor een (zaken)dinertje, concert of andere leuke of niet te missen gelegenheid. Alleen… je hebt geen oppas! Maar ho, wacht nog even voordat je je afspraak cancelt. Wie weet kun je een ‘last minute-oppas’ regelen via de app Charly Cares! Niet alleen voor ‘noodsituaties’ is deze app overigens handig. Ook als je een nieuwe nanny zoekt of je oppasnetwerk wilt vergroten, is de app een uitkomst. Uiteraard krijg je niet ‘zomaar’ een oppas. Alle aangesloten zogenaamde ‘Oppas Angels’ – die je heel makkelijk via het ouderplatform kunt boeken – zijn gescreend en worden onder andere door middel van ouderreviews op een transparante manier gemonitord. Kun je met een veilig gevoel een avondje uit.
#5 Sticker Maker
Let op: nu volgt er echt een eerste wereldprobleem dat je gewoon dagelijks helemaal opbreekt. Je bent beland in een hilarische conversatie met je vrienden op WhatsApp en het is nu jouw beurt om iets lolligs te typen. Om jouw – al zeg je het zelf – goede grap extra kracht bij te zetten, zoek je naar een passende sticker (een simpele emoticon dekt de lading namelijk niet). Maar nu komt het probleem: deze stickers zijn allemaal niet leuk en doen niet recht aan jouw berichtje. En die sticker met die mediterende luiaard en die Meilant-gif heb je natuurlijk al te vaak gebruikt. Thank God is daar de app Sticker Maker, waarmee je, zoals de naam al doet vermoeden, je eigen stickers (en memes!) kunt fabriceren. Haal de arty Andy Warhol in je naar boven en knutsel erop los.
#6 Vivino
Staat er een etentje met vrienden of familie op de planning? Naast een lekkere maaltijd wil je natuurlijk óók indruk maken met de juiste wijn. Maar we kunnen natuurlijk niet allemaal topsommelier zijn. Om te voorkomen dat je úren radeloos voor het wijnschap staat, download je de app Vivino. Het is heel simpel: je scant gewoon het etiket van de wijnfles. Vervolgens krijg je in één oogwenk alle informatie in beeld die achter de wijn schuilt: over de druif, het wijnhuis en de wijnstreek bijvoorbeeld. Niet alleen heb je zo ineens allerlei feitjes waarmee je je gasten om de oren kunt slaan zodat je een echte wijnkenner lijkt (‘Dit is een hele mooie Pinot Gris met een zachte afdronk, die drie jaar heeft liggen rijpen in een oude wijnkelder in de Algarve… ’). Ook kun je reviews lezen van mensen die de wijn eerder hebben geprobeerd én krijg je tips voor gerechten die bij de wijn passen. Verder is de app overigens ideaal als je ergens aan het eten bent en de prijs wilt weten van de fles wijn die op de tafel staat. Moet je wel even onopvallend het etiket zien te scannen natuurlijk. Heb je te maken met een ordinair ‘goedkoopje’, of zijn het duizenden euro’s die je achterover slaat?
#7 Plantsome
Hartstikke leuk hoor, al dat groen in je huis. Maar al die botanische schatten in leven houden: dat is nog best een klus! Met de app Plantsome kun je ervoor zorgen dat jouw kamerplanten een zo lang mogelijk leven lijden. Hoe cool: de vernuftige app is gemaakt door twee jonge gasten uit Nederland met een agrarische achtergrond. Je voert een aantal gegevens in: om welke plantensoort het natuurlijk, en hoeveel zon je planten krijgen. Op basis van de meest recente weerberichten en de mega plantenbase rolt er vervolgens een advies uit wanneer jij het beste je planten water kunt geven, én hoeveel (dus geen minioverstromingen meer). De meldingen helpen je er vervolgens aan herinneren dat je weer aan de slag moet met je gieter. Sluit de weddenschap maar af: jij kunt héus wel je groene vrienden langer dan drie maanden in leven houden. En anders kun je natuurlijk ook kunstplanten nemen.
#8 Polarsteps
Tijdens het reizen wil je natuurlijk al je foto’s en updates met het thuisfront delen. (Hallo, iedereen moet toch weten dat jij vandaag de Taj Mahal hebt bezocht en dat je dankzij je goede accent voor ‘local’ werd aangezien.) Voor het delen van al je zinnige en minder zinnige reisupdates download je de app Polarsteps. Met deze (gratis) app kun je heel gemakkelijk – dankzij de GPS-functie – de route vastleggen die je tijdens je reis maakt, inclusief alle hotspots en tussenstops. Op het moment dat het jou uitkomt – als je weer in je herbergbedje ligt of chillt op je tropische strandstoel bijvoorbeeld – voeg je vervolgens teksten en foto’s toe, zodat het verslag compleet is. Niet alleen houd je hiermee de achterblijvers op de hoogte van je reisavonturen. Je hebt meteen een ‘naslagwerk’ van al je trips. Ook fijn: je kunt de vastgelegde routes van andere reizigers ook lezen, waardoor je meteen leuke tips opdoet voor je nieuwe bestemming.
#9 Crisp
Als er érgens iets is waar je geen zin in hebt na een loeidrukke werkdag, is het wel de supermarkt induiken. De inspiratie of de energie om de ingrediënten van een voedzame maaltijd bij elkaar te sprokkelen, heb je dan echt niet. Bovendien vergeet je ook altijd iets, zoals de koffie. Maar je wilt natuurlijk wél een goed gevulde koelkast. De oplossing? De online supermarkt Crisp! Alle producten – of beter gezegd, delicatessen – zijn ‘knettervers’ en komen weg bij telers en boeren bij jou in de buurt. Ook goed voor de lokale economie en het milieu dus. Wat er deze herfst in het Crisp-assortiment zit, is in elk geval om al van te gaan watertanden. Let op: ‘pompoen om van te spullen, hartverwarmende soep, knalfrisse appeltjes, paté met pit en rondborstige wijnen om warm van te worden’. Bestel je vanuit je luie (bureau)stoel vóór 22:00, dan zijn je boodschappen de volgende dag bij je in huis. Hoef je alleen nog maar te koken.
#10 Soulpicks
Heb je éindelijk eens een vrije middag of avond, dan wil je die natuurlijk goed benutten ook. Geen bankhangavond op Netflix voor jou – dat kan elke dag. Nee: je wil alles uit je avondje uit halen. Genieten van écht lekker eten, of drankjes doen in een fijne (techno)ambiance. Veel inspiratie voor een goede hotspot heb je alleen niet. In elk geval wel iets anders dan je stamkroeg graag. En het internet afspeuren en de weg kwijt raken tussen reviews van vreemden (brrr!) zie je ook niet zitten. No problemo: de app Soulpicks brengt je misschien op ideeën. Deze app laat zien welke leuke plekken je vrienden aanbevelen – en die vertrouw je natuurlijk blind. Ook allerlei experts op het gebied van food, party, leisure en lifestyle tillen jouw avondje uit naar een hoger niveau. Zo weet barman Victor Abeln (die van BNN’s First Dates) welke locatie geschikt is voor jouw eerste date, en weet topsommelier Robin van Bastelaar waar je kunt genieten van de lekkerste wijn. Nooit meer FOMO: jij blijft op de hoogte van alle niet-te-missen plekken!
#11 Tapperuse
Ga je een middagje uit met je gezin of vriendengroep, bijvoorbeeld naar de dierentuin (is ook leuk met je vrienden!), klimbos, schaatsbaan of een attractiepark? Dankzij de superhandige app Tapperuse (Tap Per Use) kun je heel wat geld besparen op uitjes bij deelnemende bedrijven. Soms komt het namelijk weleens voor dat je er toch eerder mee klaar bent, omdat het ineens begint te regelen of je kind of een van je vrienden begint te huilen (‘Ik wil naarr húi-uis!’). Door bij aanvang in te klokken op de app en bij vertrek weer uit te klokken (‘tappen’), betaal je voor het aantal minuten dat je ergens hebt gespendeerd, in plaats van de volle kassaprijs te hoeven betalen. Ook het bezoeken van meerdere soorten uitjes op een dag wordt zo goedkoper. Net zoals een korte pitstop bij het zwembad of de sauna na je werk bijvoorbeeld. Tap in, tap uit, tap af!
#12 Waze
Af en toe is er niets fijner dan rijden in je vertrouwde bak. Over de weg zoeven, iedereen inhalen, door bochtjes zwiepen en daarna loeistrak ergens inparkeren natuurlijk. Minder leuk aan autorijden zijn de risico’s van het vak: ergens te laat arriveren omdat er ineens ergens werkzaamheden of een dikke file blijken te zijn, gesnapt worden door een flitspaal en urenlang rondjes rijden omdat je de weg naar die zakelijke afspraak niet kunt vinden. Die dingen zijn verleden tijd dankzij de slimme navigatie-app Waze. Deze app weet altijd de snelste routes te vinden en loodst je soms zelfs (deels) langs een opstopping. Ook waarschuwt Waze wanneer er flitspalen en controles in aantocht zijn, en word je op de hoogte gehouden van de actuele benzineprijzen. En letter voor letter je bestemming in toetsen vóór je eindelijk kunt vertrekken is ook niet nodig: de naam van het bedrijf, restaurant of winkel is vaak al genoeg.