De een gaat huilen als hij een microfoon in zijn handen krijgt gedrukt. (Uit betrouwbare bronnen weten wij dat dit zelfs de meest zelfverzekerd ogende CEO kan gebeuren.) De ander slaat er zich met stalen zenuwen doorheen en krijgt er zelfs een kick van. Een presentatie: soms ontkom je er gewoon niet aan. Moet jij binnenkort ook op een podium staan om je briljante ideeën te delen met een groot publiek? Natuurlijk hoeven wij jou niet te vertellen dat een goede voorbereiding dé sleutel is voor een zelfverzekerd optreden. Je draait een strakke PowerPoint in elkaar, schrijft presentatiekaartjes en oefent je talk vijf keer zodat het er allemaal soepel uitkomt. (En je slaat eventueel ook wat valeriaantabletjes in). Maar nu dringt de volgende kwestie zich aan je op: wat trek je in godsnaam aan?
En die kwestie is best belangrijk. Natuurlijk draait jouw presentatie uiteindelijk vooral om wat er uit je mond rolt, en hoe overtuigend je het brengt. Maar je wilt niet dat jouw luisteraars de helft van jouw talk niet opvangen omdat ze worden afgeleid door de lollige tekst op je T-shirt of de morsige vlek op je broek, die jou eerder niet opviel in het daglicht. (En ja, uit ervaring weten wij ook dat dit soort dingen binnen de professionele presentatiesetting gebeuren). Grote kans dat het publiek jou wél serieus neemt als je zorgt voor een strakke en goedverzorgde look. Jezelf ‘sharp’ aankleden biedt bovendien een nog veel groter voordeel: wedden dat jij blákend van het zelfvertrouwen het podium opstapt? Genoeg gepraat, tijd voor de tips!
#1: Ken je publiek
Tijdens het samenstellen van je outfit is het slim om je doelgroep in het achterhoofd te houden. Zo voel je je niet underdressed óf overdressed, en maak je een connectie met de mensen die je voor je hebt. Ga je mensen omverblazen in een formele setting, en heb je bijvoorbeeld een groep investeerders of zakenlui uit de juridische of financiële sector voor je? Dan ga je op formeel: een pak met alles erop en eraan dus. Tip: doe één knoopje van je colbertjasje dicht. Zo zie je er netjes uit, maar hebben je armen ook nog voldoende ‘airplay’.
Houd je een presentatie bij een innovatief, creatief bedrijf, zoals bij een technische start-up? Dan hoef je niet strak in het pak, maar kun je op smart casual gaan. Denk aan een goed colbertje en een mooi overhemd, in combinatie met een goede spijkerbroek en eventueel kekke sokken (je stropdas laat je thuis). Een voordeel van een smart casual kledingstijl is trouwens dat je je look heel gemakkelijk kunt upgraden of downgraden wanneer de situatie dat verlangt. Blijken het bijvoorbeeld allemaal hoge piefen in de zaal te zijn, dan trek je alsnog je (voor de zekerheid meegebrachte) colbertjasje over je sweater of overhemd aan.
Enne, kom je er nou helemaal niet uit? Dan kun je altijd nog de programmamanager vragen om advies over welke kledingstijl nou gepast is.
#2: Bedenk wat je wilt uitstralen
Verder is het goed om na te denken over wat je graag wilt uitstralen. Vind je het belangrijk om je eigen bedrijf of merkidentiteit te representeren, dan is het slim om de kleuren van je company terug te laten komen in je outfit. En wil jij vooral relaxed en toegankelijk overkomen? Dan trek je iets (smart) casuals aan. Het kan natuurlijk ook zijn dat je je graag wilt onderscheiden. Strepen en drukke patronen kun je dan beter achterwege laten. Deze werken afleidend voor je publiek en, als je talk óók nog wordt opgenomen, doen het ook niet goed op beeld. Speel liever met kleur.
Wist je trouwens dat kleuren ook een rol spelen bij je uitstraling? Zo staat olijfgroen bijvoorbeeld voor leiderschap, maak je met paars een creatieve en innovatieve indruk en kan rood ervoor zorgen dat je als een daadkrachtige lefhebber wordt gezien. Met zwart lijk je zakelijk en netjes, en tegelijkertijd ook stoer. Maar wie weet wil jij vooral laten blijken dat je professioneel bent en alles onder controle hebt. Ga dan voor een pak, en laat grijs in je outfit terugkomen. Dat is een kleur die wijsheid, betrouwbaarheid en autoriteit suggereert. Ook blauw is in dit verhaal een veilige doch prima keuze. Let op de nuances: met lichtblauw kom je over als een betrouwbaar persoon die goed nadenkt voordat hij wat zegt; met donkerblauw kom je over als een efficiënt persoon met veel verantwoordelijkheidsgevoel. Het is maar dat je het weet.
#3: Denk praktisch
‘Strak in het pak’ bedoelen we hier niet helemaal letterlijk. Of je die slides er nou al in 10 minuten doorheen hebt gejast of drie kwartier moet shinen – soepel kunnen bewegen tijdens je presentatie is áltijd belangrijk. Wanneer je heen en weer over het podium loopt of naar het presentatiescherm wijst, wil je immers niet worden tegengehouden door je nauwe colbertjasje of door je mooie-maar-strakke pantalon (of een ander doemscenario: ineens een sliding maken vanwege je gladde schoenzolen). Zorg ervoor dat je ook lekker kunt bewegen dus. Wist je dat er tegenwoordig ook colbertjes bestaan die, vanwege de meer rekbare stof, lekker zitten, maar evengoed netjes en stijlvol staan?
Dan het volgende punt. We willen je niet onnodig bang maken, maar het is niet heel gek dat deze hele happening een zweetaanval triggert. Toch bang? Om te voorkomen dat mensen de eventuele donkere, natte plekken in je overhemdje zien, kun je speciale ‘okselpads’ in je kleding plakken. Maar je kunt natuurlijk helemaal op safe gaan, en een donkergrijs of zwart overhemd uitkiezen. Kom je nog betrouwbaar over ook!
#4: Blijf (dichtbij) jezelf
‘Dicht bij jezelf blijven’ is zo mogelijk het meest clichématige advies aller tijden. Maar we gooien het er toch in. Ga vooral niet een pak dragen als dat écht niet je ding is. En je hoeft ook niet tegen je zin iets roods te gaan dragen. Met welke outfit je ook eindigt: het meest belangrijke is dat jij je er lekker in voelt. Zo ga je met zelfvertrouwen voor die zaal staan, en haal je die ontspannen presentator in je naar boven. Sta jij sterk in je schoenen en durf je het aan, dan kun je natuurlijk ook een statement maken. Laat zien wie je bent door bijvoorbeeld jouw met tatoeages versierde bovenarmen in het zicht te laten, of door voor een opvallende das of strik te gaan. Realiseer je ten slotte ook dat charisma niet altijd te koop is. Klik maar eens een random TEDTalk aan: ook de presentatoren met vettig haar, een doodeenvoudige coltrui en een versleten spijkerbroek kunnen rekenen op een daverend applaus en respect.
Dan nog wat do’s en don’ts:
- Begin op tijd met het uitkiezen van je outfit. Als je dit pas één dag van tevoren of nog op de dag zelf doen, is dat wel erg tricky. Spot je dan nog ergens een morsige vlek of grove vouw, dan ga je die er hoogstwaarschijnlijk niet op tijd uit krijgen.
- Denk ook na over de manier waarop je je geheugensteuntjes meeneemt. Misschien ligt het voor de hand, maar cue cards staan net wat professioneler dan losse blaadjes die al wekenlang ergens onderin je tas gefrommeld zaten.
- Oefen je presentatie ook in de outfit die je hebt uitgekozen. Zo kun je even voelen of die broek écht lekker zit, en of een ander colbertjasje je misschien nog wat extra power geeft.
- Is het bijna zover en sta je in de startblokken? Laat jezelf dan nog even van top tot teen checken door een collega. Hangt er ergens nog een pluisje aan je kleding, zit er nog een verdwaalde broodkruimel tussen je tanden, is de rits van je broek dicht? En heb je geen compagnon in de buurt, dan kun je altijd nog even een snelle Facetime-sessie doen op het toilet met je partner of een vriend.
- Stress ‘m niet te veel over je look. Ga gewoon op je gevoel af (blegh, weer zo’n cliché). Grote kans dat je toch draagt wat het beste bij jou en de situatie past. En zo niet, dan vergeven de mensen in het publiek je toch wel. Hooguit herinneren ze zich jou als die gast met dat gekke overhemd of die rare sokken. Maar hé, dan blijf je in elk geval wel hangen.
Dit was onze presentatie. Zijn er nog vragen?