Je drinkt je water uit een herbruikbare waterfles, neemt je eigen tas mee als je boodschappen gaat doen en bent een pro in afval scheiden. Om die redenen zie je jezelf als een verantwoordelijke consument. Lekker bezig! Maar wist je dat je op nog veel meer manieren kunt bijdragen aan een betere wereld? Dit zijn de do’s voor een groene, bewuste en milieuvriendelijkere leefstijl.
Weg met wegwerpartikelen
Scheermesjes die je na vier keer gebruiken kunt weggooien, een plastic tandenborstel, lekkere grote watten die je helemaal over je gezicht kunt doen. Dit zijn op zich handige producten. Vanwege hun korte levensduur en het vele plastic dat ze bevatten, zijn ze alleen funest voor het milieu. En uiteindelijk ook voor je portemonnee, omdat je ze steeds moet blijven kopen. Investeer daarom liever in een elektrische scheermachine of in een heus veiligheidsscheermes: zo’n zwaarder, metalen scheermes waarmee je je helemaal George Clooney waant. Gebruik ook liever een elektrische tandenborstel of een tandenborstel gemaakt van een milieuvriendelijker materiaal: hout. En die gezichtsdoekjes en watten die je weleens van je partner jat om je gezicht schoon te boenen? Die zijn prima te vervangen door ouderwetse washandjes (gewoon bij de Hema) of herbruikbare badstoffen watten. Maak je partner hierop attent.
Doei shampoofles, hallo Happysoaps
Flessen shampoo, busjes met scheerschuim, douchegel en deodorant: producten die vanwege hun verpakking véél plastic bevatten. Dat deze verzorgingsproducten geen onnodige rotzooi hoeven te bevatten, laten de twee mannen van het duurzame merk HappySoaps zien. En nee, we worden niet gesponsord om dit te zeggen. Het is misschien even wennen. Je fles shampoo en je bus scheerschuim hebben nu de vorm van een ‘bar’, een stuk zeep. Maar de plasticvrije producten doen keurig hun werk: de bars gaan lekker schuimen, je huid wordt schoon en zacht en je haren zijn weer helemaal fris. De cosmetica wordt ook nog eens in Nederland geproduceerd; extra goed voor het milieu dus.
Word een duurzame foodie
Een sappig biefstukje, een driedubbele hamburger of een kingsize portie kipnuggets bij die toko met de grote gele M. Het komt vast niet als een schok dat het beter is om juist wat minder vleesproducten te eten. Gelukkig komen er steeds meer smakelijke vleesvervangers en heeft McDonald’s ook inmiddels vegetarische nuggets op het menu. Is een leven zonder ‘echte’ bitterballen niet voor jou voor te stellen? Het helpt al als je in elk geval niet elke dag van de week vlees eet.
Al is het nog het allerbeste om zo puur en daarmee ook zo gezond mogelijk te eten. Dat wil zeggen: zo min mogelijk voorverpakte koeken, snacks en andere producten, en lekker veel noten, groente en fruit tussendoor. Nu we het toch over groente en fruit hebben: koop zoveel mogelijk seizoensfruit en let op de herkomst. Producten afkomstig van buiten Europa die met het vliegtuig hiernaartoe zijn gehaald, hebben een grotere impact op het klimaat. Met bijvoorbeeld wortelen, broccoli en bleekselderij (ieh!) zit je altijd goed.
Ook is het leuk om je te verdiepen in de app Too Good To Go. Ontdek welke eettentjes, bakkers en supermarkten bij jou in de buurt zijn aangesloten; wie weet doet je favoriete tentje met die goede donuts, ehh we bedoelen zeewiersalade en groene smoothies, ook wel mee. De opbrengst is een win-winsituatie: je wordt verrast met lekker en vers voedsel én je voorkomt dat er onnodig eten wordt weggegooid.
Een tweedehandsje alstublieft
Iets nieuws nodig? Misschien kun je het ook wel tweedehands fixen. Op verschillende sites vind je mannenkledingstukken op zoek naar een tweede leven, óók van de goede merken en soms zelfs met het prijskaartje er nog gaan. Zet je snobisme aan de kant en parkeer je smetvrees ook maar even. Na een wasbeurt is een eventuele onbestemde mottenballengeur eraf en merkt niemand dat jij een tweedehandsje draagt.
Maar behalve kleding kun je heden ten dage heel wat andere producten tweedehands hosselen. Denk hierbij aan wasmachines, koelkasten, laptops en telefoons. De betere (online) speciaalzaken bieden tegenwoordig ook producten aan die al een keer zijn besteld en één keer zijn geïnstalleerd, maar verder nooit zijn gebruikt. Het scheelt jou wat duiten en je redt een nagenoeg gloednieuw, perfect werkend apparaat van de stort.
Overbodige spullen het huis uit
Een vaas die eigenlijk alleen maar vooral in de weg staat, een schilderij waar je niet zoveel mee hebt of dure geluidsboxen terwijl je toch alleen maar muziek luistert met je AirPods. Trek er een zondag voor uit en zet de spullen die jij niet gebruikt maar nog wel goed zijn, te koop. (Of breng het naar de kringloop.) Het geld dat jouw oude meuk oplevert, kun je weer gebruiken voor de energiezuinige elektrische bak waarvoor je aan het sparen bent.
Verduurzamen in huis
Heb je nog een ouderwets gasfornuis? Denk er dan eens over om van het gas af te gaan en deze te vervangen door een elektrische kookplaat. En doe mee aan de zonnestroom-revolutie en leg zonnepanelen op het dak aan. Maar er zijn ook andere, iets minder ingrijpende trucjes voor in huis. Nu het weer kouder wordt, zet je vast ook weer de verwarming aan. Trek een extra trui en pantoffels aan als je het koud krijgt, zodat de verwarming niet op volle sterkte hoeft te loeien. Draai de verwarming ook wat eerder terug, bijvoorbeeld twee uur voordat je naar bed gaat. Je ruimte kan dan geleidelijk afkoelen. Is het helemaal afgekoeld, dan lig jij toch al lang en breed onder de wol. Warm douchen: de ideale manier om het op gure winterdagen of na een plotselinge hoosbui weer warm en behaaglijk te krijgen. Laat je voordat de douche op temperatuur is het water lopen? Vang het dan op in een emmer, zodat je het aan de planten kunt geven.
Een andere stek
Heb je verhuisplannen? De woningmarkt is totaal geflipt en wie weet moet je wel veel kleiner gaan wonen. Elk nadeel heeft zijn voordeel, want kleinere huizen verbruiken veel minder energie. Heb je er de middelen voor, dan zou je ook kunnen nadenken over het aanschaffen of het (laten) bouwen van een Tiny House. De huizen van de laatste categorie zijn niet alleen ultrahip maar ook extra zuinig. Behalve als je er een terrorwasmachine met C+-energiemerk neerzet dan. Bovendien kun je in een kleinere woning veel minder spullen kwijt. Ben je in één klap van je koopdrang af.
De tuin in
Ga als echte tuinman buiten in je gazon aan de slag: handen uit de mouwen en gaan. Heb je veel ongezellige straatstenen in je tuin? Verwijder de overbodige bestrating en vervang deze voor gras of grond voor de moestuin; goed voor de dieren, insecten en het tegengaan van wateroverlast. Nieuwe planten en bloemen zijn altijd een goed idee; zeker als deze een milieukenmerk hebben en passen bij de hoeveelheid zon en schaduw in je tuin. En wat dacht je van een bijenhotel om zo dit uitstervende maar belangrijke insect te steunen? Betonnen en houten schuttingen zijn zó tien jaar geleden. Overtuig de buurtjes en plaats een groene omheining als tuinscherm: een stuk milieuvriendelijker en ook meer uitnodigend voor vogels en egels. Je weet wat ze zeggen: ‘Nederland waterland’. Maak gebruik van de stortbuien en plaats een regenton in je tuin. Met het opgevangen regenwater kun je op een later moment weer je planten water geven.
Weg met het materialisme
‘Op=op’, ‘alleen dit weekend!’ en exclusieve stapelkortingen: bewust en onbewust word je tijdens het boodschappen doen en het shoppen geprikkeld om dingen te scoren die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Hierdoor zit je nu opgescheept met een jaarvoorraad wasmiddel, veel te dure sneakers of honderd Milka-chocoladerepen (terwijl je helemaal niet van chocolade houdt). Probeer tijdens het boodschappen doen en het winkelen de slinkse marketingtrucjes te herkennen en alleen maar de dingen te halen die op je vooraf opgestelde boodschappenlijst staan. En heb je een defect product, zoals een kapotte fiets, staafmixer of tafel? Flikker het niet meteen weg en ga niet meteen een nieuwe kopen, maar kijk eerst of je het kunt laten repareren. Dat kan bijvoorbeeld in het Repair Café in jouw buurt.
Sharing is caring
Misschien doe jij wel bewust boodschappen, maar heb je een andere kooptic. Koop je bijvoorbeeld veel boeken? En dan niet voor als decoratie voor op de salontafel, maar om echt te lezen? Neem dan een abonnement bij de bieb. Lenen is het nieuwe hebben én het is veel goedkoper. Dat geldt voor meer dingen. Je kunt het eigenlijk zo gek nog niet bedenken of het valt wel te lenen (en te delen). Wil je een schilderij ophangen, maar heb je geen boormachine? Ren dan niet meteen naar de bouwmarkt, maar fix die dan via een buurtgenoot of via het deelplatform Peerby. Zin een in een boottochtje, maar geen eigen sloepje in je bezit? Via onder andere de site We Are On A Boat kun je voor een dagje op milieuvriendelijke wijze een boot ‘lenen’ (huren) van een booteigenaar. Heerlijk: waan je een dagje als een miljonair op het water!
[sc name=”instagram”]