Of je nu bij een kleine startup werkt of op de loonlijst staat van een grote corporate, je komt ze overal wel tegen: gekke collega’s. De een is een ster in het uitlokken van pijnlijke stiltes na misplaatste grapjes, de ander weet altijd weer blauwtjes te lopen op bedrijfsfeestjes. Zowel de Britse als de Amerikaanse versies van tv-show The Office geven perfect weer wat voor verschillende smaken collega’s er zijn. Ontdek de 8 meest herkenbare types en huiver met ons mee.
#1 De collega die constant grapjes uithaalt
Het scherm van je Windows-computer zo instellen dat het op de kop wordt weergegeven, je muis in de plantenbak verstoppen of een foto van een halfnaakte vrouw instellen als je bureaubladachtergrond – allemaal streken die achter je rug worden uitgehaald als je nietsvermoedend wegloopt om een nieuwe kopje koffie te halen. Wil je die klier van een collega op een originele manier terugpakken? Doe dan iets met gehaktballen.
#2 De collega die altijd succes denkt te hebben bij de vrouwen
Ook vaak te vinden in een kantoorpand bij jou in de buurt: de collega die graag opschept over zijn liefdesleven. In ieder stadje heeft hij wel een ander schatje. Noemt zichzelf casanova pur sang. Jij weet echter dat hij er niets van bakt. Als het er namelijk op aankomt – denk bijvoorbeeld aan een borreltje in de stad of een heerlijk ongemakkelijk personeelsfeestje – loopt hij blauwtjes aan de lopende band.
#3 De collega die geen grenzen kent
Je intuïtie volgen of vertrouwen op je onderbuikgevoel; doorgaans pakt dat prima uit, maar niet voor die collega die geen grenzen kent. Deze persoon heeft zijn gedrag niet in de hand en heeft achteraf altijd spijt van zijn acties. Hij lacht nét iets te hard om een grap die eigenlijk niet bijzonder leuk was, of blèrt zonder gêne mee met die slechte hit op Q-Music. Eerst denken, dan doen? Bij deze persoon is het juist omgedraaid…
#4 De collega die nogal luidruchtig telefoneert
Je hebt van die collega’s wiens spraakstem op normaal volume prima aan te horen is. Maar eenmaal aan de telefoon stijgen de decibellen. De hele afdeling mag meeluisteren. Haal je handen maar van je toetsenbord, leg je pen maar neer; verder werken heeft geen zin. Is het een zakelijk belletje? Prima. Gewoon even uitzitten. Is het echter één van zijn maten, dan is het hek van de dam en klinkt er luid amicaal gezwam. Moet hij nu echt laten weten dat hij vrienden heeft?
#5 De collega die overal onderuit probeert te komen
Moet het jaarlijkse bedrijfsuitje georganiseerd worden? Opeens is je collega in geen velden of wegen te bekennen. Zijn jullie klaar met de lunch en moet de tafel worden afgeruimd? Ja hoor, foetsie. En als het hem niet lukt er fysiek onderuit te komen, ligt er altijd wel een laf smoesje klaar zodat hij niets voor het team hoeft te doen. Lekker egoïstisch.
#6 De collega met zorgwekkende dansmoves
Danssituaties zul je niet iedere dag aantreffen op werk, het is immers niet iedere dag feest. Maar áls er een party is gepland waar het bedrijf wekenlang naar uitkijkt, dan vind je er altijd wel een collega met een gebrek aan ritmegevoel. Het gevolg? Zorgwekkende dansmoves. Awkward!
#7 De quasi-sportieve collega die het maar al te graag laat blijken
Niets vervelender dat een collega die zichzelf beter voor doet dan hij is. Op werk gaat het altijd over zijn bijzondere sportprestaties. Je verdenkt hem er dan ook van dat hij helemáál niet jogt, maar de Runkeeper-app op de snelweg aanzet om jou te doen geloven dat hij net zo snel is als de vele hardlooptoppers uit Ethiopië. Hij komt ook wel eens in volwaardig lycra-fietspak aan op kantoor, en dat mag iedereen zien natuurlijk.
#8 De collega die graag in de spotlights staat
Met een toneelopleiding op zijn cv is het niet gek dat deze collega op kantoor de show steelt. Je zou zweren dat hij het verkeerde beroep heeft gekozen en beter in het theater had kunnen staan, ware het niet dat het lastig aan de bak komen is in die branche. Nu zit jij met ‘m opgescheept. De kenmerken? Hij kent iedereen op kantoor (met name de dames), maakt al jaren deel uit van de feestcommissie en heeft de neiging om nét iets te vaak bij mailings van facilitaire aard op de reply-to-all-knop te drukken, zodat het hele bedrijf zijn mening mag aanhoren.