Het interieur van jullie huis is tot stand gekomen door het maken van compromissen, waarbij jouw vriendin misschien nét wat meer de overhand had. Die strakke meubels worden afgewisseld met allerlei knusse kaarsjes, schapenvellen, kleedjes en kussentjes. Meer dan je eigenlijk toegeven wil, ziet het huis er gezelliger uit dan jij ooit voor elkaar had kunnen krijgen.
Maar hoe je het ook wendt of keert, op die met een bloemetjesplaid beklede bank en die poster met een originele lifequote op links kun jij niet optimaal chillen. Dit zou je veel liever willen doen een ruimte zónder al die spulletjes en tierelantijnen. In een ruimte waar je keihard Kanye West kunt draaien – of iets anders waar je partner niet zo lekker op gaat. En waar je je óók niet druk hoeft te maken om die gemorste Cheerios-kruimels op de bank, en geen commentaar krijgt op de stofzuigtechniek waarmee je ze vervolgens weer wegruimt. Waar je gewoon languit een potje voetbal kunt kijken met je kameraden, zonder dat je verveelde vriendin voor de honderdste keer vraagt wat nou ‘buitenspel’ is, of een opmerking maakt over een lekkere voetballer van de tegenpartij.
Het is duidelijk: jij bent toe aan je eigen mancave. Nu nog even je vriendin overtuigen. Lees nog even door, want met een aantal goede argumenten kom je waarschijnlijk een stuk verder in deze onderhandeling!
Argument #1: Je vriendin heeft er zelf ook baat bij
De vele voordelen die er voor haar zijn aan dit hele mancavegebeuren, gebruik je uiteraard in de onderhandeling. Voor haar voortaan geen saaie voetbalavonden meer. En wanneer jij je kameraden over de vloer hebt, hoeft haar van nature aanwezige zorginstinct geen overuren te draaien. Die biertjes regelen jullie zelf wel – je hebt immers een minifridge in het mannenhol. Daarnaast heeft ze vrij van haar patrouilledienst op jouw mannenholavonden. Dat jij daar kruimels morst of bierkringen in het tafelblad achterlaat, is jouw pakkie-an. Bovendien kan zij al haar zoetsappige romcoms en series kijken, haar vriendinnen uitnodigen om elkaars nagels te lakken of andere vrouwendingen doen nu ze toch het huis voor zichzelf heeft. Ook kun je nog altijd de ‘Maar het is niet eerlijk’-kaart trekken. Forceer een pruillip en jammer iets over al die functieloze spulletjes in huis die jij allemaal getolereerd hebt – zélfs dat gebloemde plaid. Om je partner helemaal over de streep te trekken, spreek je minstens één vaste dateavond af, en beloof je plechtig dat je voortaan actief meehelpt het huis schoon te houden. Die ‘feedback’ met betrekking tot jouw stofzuigtechniek incasseer je maar gewoon.
Argument #2: Je móet gewoon af en toe alleen zijn als man
Geef toe: er zijn tijden waarin je soms gewoon niet weet waar je het moet zoeken. Je werkt je te pletter, en hebt daarna ook nog een gezin dat de nodige aandacht en zorg vraagt. Natuurlijk ben je blij met alles wat je hebt en wil je alle kansen pakken. Maar de tijd en ruimte om even tot jezelf te komen en gewoon iets leuks te doen is er vaak bij. Of dat nou een potje FIFA, documentaires over Ted Bundy kijken of een inspirerend boek lezen is. En dat resulteert logischerwijs in een niet altijd opgewekt humeur.
Jouw mancave is dé manier om je even af te sluiten van al die prikkels van buitenaf. Dit is iets wat ook relatietherapeut Henriette Reineke vindt. In haar relatiecoachingsprogramma The LoveCheck heeft zij zelfs een heel hoofdstuk aan de mancave gewijd, waarin ze het belang van de mancave onderstreept. Zij legt uit: “De neiging van mannen om zich bij tijd en wijle in een eigen bubbel op te sluiten, stamt uit de tijd van jagers en verzamelaars. Vroeger was het de taak van de man om te jagen. Dit was een taak die zij helemaal in hun eentje deden, en waar zij supergefocust en alert voor moesten zijn. Hiervoor sloten zij zichzelf als het ware op in hun eigen hoofd, in hun eigen gedachten. Mannen zijn het dus van nature gewend om veel in hun hoofd te zitten. Hiermee verwerken zij alle prikkels, en bedenken zij oplossingen voor hun problemen. Zij hebben deze ruimte voor zichzelf écht nodig.”
Het woord ‘cave’ slaat waarschijnlijk dus letterlijk op de grot waar de oerman zichzelf na een uitputtend jaagrondje opsloot. Maar in het huidige leven anno 2019 heb je eigenlijk niet eens per se een fysieke ruimte nodig om tot jezelf te komen, denkt Henriette. “Zelf bedoel ik met de term ‘mancave’ de mentale ruimte waarin mannen zich even van de wereld afsluiten, die eigen bubbel die zij creëren. Sommige mannen gaan heel hard sporten, sommige mannen gaan vissen of voetbal kijken. Anderen gaan brallen met hun mannelijke vrienden, en weer anderen hebben een schuurtje waarin ze gaan klussen.”
Natuurlijk kunnen we, in deze tijd waarin de strijd om gelijkheid nog steeds hevig woedt, niet voorbijgaan aan de volgende vraag: ‘Hebben vrouwen dan geen behoefte aan een eigen ‘womancave’?’ Henriette weet: “Natuurlijk hebben vrouwen ook behoefte aan tijd voor zichzelf. Maar de meesten gaan hier anders mee om dan mannen. Vrouwen gaan vaak niet in hun eentje voor de tv zitten om daar een voetbalwedstrijd te kijken, maar hebben de gewoonte om hun emoties te delen met andere vrouwen. Ze spreken af met vriendinnen. Of ze gaan bijvoorbeeld naar de kapper, even mediteren of naar de sauna om weer bij zichzelf te komen.”
Argument #3: Je kunt er je huwelijk (of relatie) mee redden
Heb je wat strubbelingen in je relatie? Volgens sommige Amerikaanse psychologen zou de behoefte aan een mancave zó fundamenteel zijn, dat er zelfs huwelijken mee te redden zijn. Relatietherapeut Henriette ziet het zelf genuanceerder. “Ik zit weleens naast mijn partner op de bank als hij voetbal aan het kijken is. Soms gaat hij daar helemaal in op, en lijkt hij volkomen onbereikbaar. Ik weet dan: ‘Ah, die zit gewoon in zijn mancave, in zijn eigen bubbel. Is ‘ie daar weer eenmaal uit, dan zeg ik gewoon: ‘Zo, ben je daar weer? Dan wil ik nu weer even aandacht’. Maar lang niet elke vrouw begrijpt het als haar man zich even emotioneel afsluit. Omdat zij juist de gewoonte heeft haar gevoelens en gedachten met anderen te bespreken, betrekt ze het op zichzelf, en stelt vragen als ‘Is er soms iets aan de hand?’ Die hij dan vervolgens nukkig beantwoordt met: ‘Neehee, er is niks’. Het is daarom goed als je van elkaar weet dat de één soms meer ruimte nodig heeft dan de ander, en waarom. Spreek dit ook tegen elkaar uit. Zo voorkom je dat er zaken verkeerd worden geïnterpreteerd, en kun je elkaar ook weer terugvinden.”
Lang verhaal kort
In je mancave kun jij alles wat er die week of dag op je af kwam verwerken, en jezelf weer opladen. Dit is niet zomaar een leuk idee, maar een idee waarmee jij je in je mannelijke oerbehoefte kunt voorzien. En dit doe jij liever niet in de fitness of met een vishengel in je hand, maar in je eigen, echte mannendomein. Zo kun je er daarna – hopelijk – weer met volle energie tegenaan om die gemotiveerde en vrolijke werknemer, ondernemer, baas, partner en papa te zijn. Niet alleen jijzelf hebt dus baat bij dat mannenhok, maar ook je hele omgeving. Gelooft je vriendin het nog steeds niet, dan duw je gewoon steeds je voeten onder haar neus wanneer jullie gezellig samen op de bank zitten. Voor je het weet, richt zij je mancave in.
DIY: De mancave
Heb je de onderhandeling gewonnen? Dan is het tijd om aan de slag te gaan met het maken van jouw persoonlijke domein. Hoewel de naam misschien iets anders suggereert, is het niet de bedoeling dat jouw mancave zo kil en donker is als een echte grot. Het moet een fijne plek zijn waar je graag bent, en waar je ook je vrienden durft uit te nodigen. Besluit je je garage, de kelder of een schuur te gebruiken? Overweeg dan om extra isolatie aan te brengen, of zorg op zijn minst voor een goede straalkachel (wel een beetje een oké model). Genoeg licht is uiteraard ook belangrijk – je moet niet met zaklampen willen gaan werken. Dat geeft een seriemoordenaarsvibe. Gooi wat kleden op de vloer voor extra warmte, en knal een mooie, stoere (!) kleur op de muur. Met deze simpele basics wordt jouw mancave een plek waar je het héle jaar kunt vertoeven – ook in de barre en grauwe wintermaanden.
Dan het leukste werk: het inrichten! Het is jouw plek, dus je kunt hem zo persoonlijk mogelijk maken. Bijvoorbeeld met mooie aandenkens van verre reizen, Starwars posters of je collector’s items. Maar let wel: hoe meer meuk, hoe meer er op een gegeven moment valt schoon te maken.
Wel heeft een mancave-waardige ruimte een aantal vaste items. Denk in elk geval aan een goede bank of stoel, een minifridge, een tv (of nog beter: een 4D-projector) en een goede mediaspeler. Zo creëer je je eigen thuisbios. Een gameconsole hoort eigenlijk ook wel in dit rijtje thuis. Heb je de luxe, dan zijn er allerlei leuke extra’s. Investeer bijvoorbeeld in een mooie dranktafel. Je weet wel, zo’n stijlvol model met wieltjes, waar je niet alleen je biertjes maar ook mooie whiskeys en wijn op kunt serveren. Een eettafel en extra stoelen zijn ook wel handig: kun je samen met je maten biefstuk en andere mannelijke gerechten eten. Of maak gewoon je eigen biertoog of bar, compleet met tap en barkrukken. Tot slot misschien nog wat gewichten en andere sportattributen die je eens in de zoveel tijd aanraakt om fit, sterk en mannelijk te blijven, zoals halters, een drukbank en gewichten. Je kunt het natuurlijk ook gewoon bij bierkratten sjouwen houden. Het leuke aan je eigen mancave is dat deze nooit ‘af’ hoeft te zijn. Je kunt hem gewoon steeds aanvullen met alles wat jij leuk vindt. En verder kun je gewoon de kunst afkijken bij andere mancave-mannen op Pinterest.