D E S T I J L V A N
Sohrab Hosseini
Sohrab was tot voorkort COO van fashion-tech bedrijf Neocles en adviseert inmiddels scale-ups bij transformaties in cultuur en leiderschap. Je zou hem kunnen omschrijven als organisatie ingenieur: Sohrab bouwt en structureert organisaties. Hij haalt zijn inspiratie hiervoor bij de oude Grieken en stoics, Sohrab geeft leiding op basis van logica. Hij kwam met zijn familie als immigrant uit Iran naar Nederland, dit kun je zeker terugvinden in zijn kernwaarden waarbij ‘vrijheid’ een grote rol speelt. Lees meer over Sohrab en ontdek hoe deze jonge leider zijn levenskeuzes maakt.
Wat betekent vrijheid voor jou?
Van niemand afhankelijk zijn en doen waar je zelf zin in hebt. Toen ik 5 jaar was ben ik met mijn ouders uit Iran naar Nederland gekomen. Leven in Nederland als asielzoeker is niet eenvoudig, je bent afhankelijk van een uitkering. Je hebt als immigrant daardoor in de eerste jaren totaal geen controle over je persoonlijke doelstellingen. Daarom ben ik extreem gedreven om mijn eigen zaken op orde te hebben. Vrijheid en onafhankelijkheid zijn belangrijk voor mij omdat ik nooit meer het gevoel wil hebben dat ik afhankelijk ben van anderen.
Merk je dat ook terug in je werk?
Ik denk dat dit resulteert in het feit dat ik een vrij autonome werker ben. Ik maak mijn eigen plannen en voer deze ook uit. Ik wacht niet op een seintje van iemand anders en ik ga er ook niet standaard van uit dat anderen mijn ideeën goed uitvoeren. Daarom was ik ook op mijn plaats als COO bij Neocles. Hiervoor werkte ik als strategie consultant en het eindresultaat van mijn werk was altijd een plan. Dan was het afwachten of anderen dat plan uberhaupt snappen en vervolgens goed uitvoeren. Dat was het niet voor mij.
Hoe ziet een werkdag van een ‘Chief Operational Officer’ (COO) eruit?
Ik was operationeel verantwoordelijk bij het ‘fashion tech’ bedrijf Neocles. Daar ontwikkelden we een e-commerce platform voor bedrijven. Samen met de oprichter was ik verantwoordelijk voor het dagelijks reilen en zeilen van het bedrijf. Het werk was dus heel divers: van plannen, strategie vormen, structuur aanbrengen, tot problemen oplossen. Sindskort ben ik terug naar het freelancen. Als adviseur help ik corporates en scale-ups in hun transformatie binnen leiderschap, cultuur en IT.
Hoe zou jij jouw leiderschapsstijl omschrijven?
Rationeel, ik volg de wet van logica. Binnen het bedrijf proberen we alles rationeel te organiseren en continu te optimaliseren, denk aan sollicitatieprocedures en besluitvorming. Je krijgt gelijk door de juiste logica: net als de oude Grieken, argumenten die leiden tot een logische conclusie. Dit zorgt ervoor dat er minder ruimte is voor ego’s, niet degene met de hoogste status wint maar degene met de beste logica in een ambigue situatie.
Dit betekent niet dat ik niet bevlogen en gepassioneerd ben. Maar qua dimensie van rationaliteit en emotionaliteit zit ik ver in rationaliteit. In mijn directie rol kwam dit goed van pas. Dan is het fijn dat je emotioneel stabiel bent en die stabiliteit biedt aan je medewerkers. De voorspelbaarheid kunnen mensen waarderen en dit maakt dat ze goed met je kunnen werken. Mijn ups zijn minder up, en mijn downs zijn minder down. Ik kan wel eens jaloers zijn op de blijdschap die sommige mensen kunnen ervaren, maar ik heb dan ook minder last van downs.
Hoe vertaalt jouw zakelijke stijl zich naar je kledingstijl?
Bij Neocles was er geen dresscode. Het is een tech bedrijf dus casual was de norm. Persoonlijk sluit ik daar goed bij en wil me comfortabel voelen tijdens een hele lange werkdag, dus jeans met hoodie en sneakers is mijn uniform. Dat was wel een verademing vanuit na de pakkencultuur tijdens mijn baan als consultant. Post-COVID denk ik dat weinigen terug zullen gaan naar de pakkencultuur
Omdat ik zo’n efficiëntie freak ben heb ik gekozen voor één kleur. Ik draag nu alleen zwart en grijs. Dat scheelt tijd, ik hoef niet langer na te denken of iets bij elkaar past. Ik weet dat dit een ding is uit de tech sector, veel executives in de sector hebben overwegend zwarte garderobes.
Mijn guilty pleasure zijn mijn schoenen. Die zijn zo funky mogelijk. Hoe feller hoe beter, alles is zwart, maar mijn schoenen niet.
Je koos ook doelgerichtheid, wat is jouw persoonlijke doel?
Ik denk heel bewust na over wat ik doe. Als ik 80 ben, hoe kijk ik dan terug op mijn leven? Heb ik er het maximale uitgehaald? Dit gaat voor mij niet om rijkdom, maar om of ik maximaal heb geleefd. Het draait voor mij om een positieve mindset en energie. Geen tijd kwijt zijn aan negatieve energie of slechte levenskeuzes of partners. Persoonlijke ontwikkeling is belangrijk voor me, in mijn werk als leidinggevende maar ook in vriendschappen. Ik wil graag consistent groeien, elke dag opstaan met een roeping, de beste dingen doen. Daarnaast is het altijd leuk om een paar veteranen verhalen te vertellen te hebben.
Mijn roeping is op dit moment dat ik een ingenieur van een organisatie ben. Ik bouw organisaties met een product. Ik ben er niet voor het nageslacht, we gaan allemaal dood en dan ben je voedsel voor de wormen. Voor mij draait het dus om het werk dat ik na heb gelaten.
Wat hoop je na te laten?
Ik hoop met name een positieve impact te hebben op mensen. Ik wil mensen inspireren, hun leven positief raken, een sprankel positieve energie geven. Zo zie ik mijn werk ook: een grote groep mensen die hard werkt om elkaar bij de eindstreep te highfiven: ‘Dit hebben we maar mooi even gedaan. Laten we nu gaan chillen’.
Je klinkt als een harde werker, kom je weleens toe aan ‘chillen’?
Ik zie werk niet altijd als werk, ik ben geen workaholic, maar ik sta gewoon altijd aan. Ik word niet blij van niets doen, dus ik vind het geen probleem om werk op te pakken in mijn vrije tijd. Maar ik besteed ook voldoende tijd aan vrienden en films. Omdat ik voldoende werk is het nooit een probleem om hier tijd voor vrij te maken. Binnen mijn vriendengroep ben ik dan ook degene die dingen initieert en ik ben altijd in voor elk feestje. Ik ga graag naar urban, hiphop en R&B feestjes.
Je laatste kernwaarde is nieuwsgierigheid, vertel…
Eerlijk? Ik ben zo’n type dat de hele dag op Wikipedia zit. Als ik op vakantie ga naar een land dan wil ik de geschiedenis, economische en politieke situatie weten. Ik lees graag feiten en de verbanden daartussen. Ik houd van complexe verhalen, juist ook de nasty feitjes. Komt weer die wet van logica opkijken.
Nieuwsgierig zijn betekent dat je je openstelt voor nieuwe zaken, durft te veranderen. Ik wil nooit genoegen neem met de status quo. Ik wil niet dat jonge mensen denken: het is zo, waarom zouden we het veranderen? Never settle.
Mijn ouders zoeken meer naar veiligheid, dat kan ook komen door hun immigranten achtergrond. Zij zouden kiezen voor de prestige en het comfort van werken bij een bank, of in de consultancy. Zij vinden het raar dat ik koos voor een risicovolle scale-up waar ik waarschijnlijk ook minder verdien. Nu ik voor mezelf ben gestart kies ik weer voor een risicovol pad. Maar geld komt wel. Ik ga voor maximale impact.
‘De stijl van’ is een selectie van verhalen van inspirerende ondernemers, geïnterviewd door House of Einstein
Ontdek ook jouw persoonlijke kledingstijl
Ben jij bewust van je eigen stijl? En benieuwd hoe je dit vóór je kunt laten werken met een goede outfit? Maak kennis met House of Einstein: dé personal shopping service voor mannen en vrouwen. Na een kort belletje met een personal stylist ontvang je een unieke box met outfits thuis. Je betaalt achteraf, alleen voor de items die je leuk vindt.