fbpx
dos dont met haar header 1

Nieuw seizoen, nieuw kapsel. In het land van de vrouwenmagazines is het een vast credo. Een nieuwe haarcoupe is hét medicijn voor als je je ex wil laten zien wat die misloopt, om die nieuwe baan te krijgen of om een hele nieuwe, frisse ‘jij’ te worden. Voor mannen gaat min of meer de zelfde vlieger op. Een goed kapsel geeft je uitstraling een boost. Afhankelijk van je wensen doet een goede haarstijl jou wat jaartjes jonger of juist wat volwassener lijken. Je kijkt met tevredenheid in de spiegel, loopt met zelfvertrouwen rond en krijgt complimenten van anderen over je goede look. En met een beetje geluk krabt je ex zich achter de oren. De zoektocht naar het juiste mannenkapsel bestaat echter uit hobbels, obstakels en uitglijders. Kijk maar naar ons lijstje met veelvoorkomende foute haardrachten bij mannen. Maar alleen maar kapsels afzeiken, dat is inderdaad wel heel erg makkelijk. We delen daarom ook wat suggesties voor hoe je de slechte haardracht omtovert tot een geslaagde look.

Het iets te veel gel erin-kapsel

Slechte kapsels zijn opvallend vaak een dramatische gevolgtrekking van te veel gel. We blikken terug naar de nineties. Ken je de welbekende ‘golfjes’ nog? Alleen Nick Carter kreeg het voor elkaar om met dit kapsel meisjes bij bosjes in katzwijn te doen vallen. Geloof ons, dat is verder nooit iemand gelukt. De boybandzanger droeg de voorste twee plukken van zijn Californiastrandzand-blonde haar op zo’n manier dat het net leek alsof er weerszijden van zijn hoofd twee golven ‘groeiden’. Om ervoor te zorgen dat de twee plukken goed bleven zitten, smeerde hij er een flinke kwak gel in. Justin Timberlake was vroeger ook vergroeid met zijn pot gel. Met het spul omlijste hij elk plukje van zijn iets langere haar, waar ook nog eens iets te veel perioxide (lees: bleek makend spul) in zat. Pinnige modecritici bestempelden dit kapsel als ‘de noodlehead’. Er zat een kern van waarheid in, want de tientallen glibberige, glanzende blonde plukjes op het hoofd van de zanger leken inderdaad meer op de Aziatische lekkernij.

Er valt nog meer schade te berokkenen met gel. Denk hierbij aan een kapsel met spikes waarbij je hele hoofd een groot bos is van harde stiekels. Of aan het mannenpermanent. Hierbij is elke krul van je hoofd geflankeerd van een dikke laag gel. Deze ‘trend’ liet ziet zich zien in zeroes, en werd een paar jaar geleden weer eens opgewarmd door Roy Donders met zijn ‘harde krullen’. Genoeg levend bewijs om te kunnen zeggen dat je met teveel gel meer kwaad dan goed doet.

Zo kan het wél

Gel, pommade, wax, haarpasta, hairclay en allerlei andere hairstylingproducten zijn ondanks bovenstaande schrikbeelden heden ten dage rammend populair. Mits je ze goed gebruikt, kun je er ook hele mooie dingen mee boetseren. Maar hoe fix je zo’n goed geslaagd kapsel dan? De kunst is om slechts een kleine hoeveelheid van je product te nemen: een goede klodder op het puntje van je wijsvinger. Smeer het spul goed uit in je handpalmen, zodat het overal verdeeld is op je handen. Blijf nog even opletten als je haarflaters wil voorkomen. Begin niet, we herhalen, niet met smeren bij de voorkant van je haar. Hier heb je namelijk het minste haar groeien, waardoor je haar al gauw kan gaan inzakken als een plumpudding. Begin daarom bij de achterkant, achteraan bij je kruin, waar het meeste haar groeit.

Ga goed met je handen door je haar, zodat het spul gelijkmatig verspreid is over je haar. Je bent nu in staat om ook de voorkant van je haar stylen op de manier die jij voor ogen hebt. Toch nog wat stylingproduct nodig? Neem steeds kleine hoeveelheden, zodat je niet alsnog per ongeluk een bos harde krullen of ongewenste stiekels creëert. Ook voor de zijkanten van je haar geldt dat je deze met een subtiele hoeveelheid van je product in model brengt. Voor een meer nonchalante en gestructureerde haardracht breng je de stylingproducten aan in droog haar. Wil je een ‘wet look’-effect in je haar maken, breng je haarproducten dan aan als je haar nog nat van het douchen is.

haar dos donts

Het letterlijk net uit bed gestapt-kapsel

Een rommelig, woest kapsel dat eruitziet alsof de drager net uit zijn bed is gerold en geen enkele moeite heeft gedaan om deze look te coifferen. Mannen als Keanu Reeves en Kay Nambiar komen er goed mee weg, mede te danken aan de zwoele blik die ze voor de camera aannemen. Maar geloof ons. Die mannen hebben echt niet tot twaalf uur in de middag uitgeslapen en zijn toen meteen vanuit hun kingsizebed naar de fotoshoot gegaan. Aan zo’n quasinonchalante ‘straight out of bed’-look gaat heel wat vooraf. Lees: veel gekam, gepluk en gespray met honderd verschillende haarmiddelen, door een goede hairstylist.

Zo kan het wél

Ga je in het echte en minder glamoureuze leven zo naar buiten? Dan ben je niet ineens vanzelf een hotte (Hollywood)man, maar maak je eerder een sjofele indruk. Weersta dus de verleiding om naar buiten te gaan in de woeste, ongekamde haardos waarmee je net wakker bent geworden en geloof ons: het is net wat sexyer om gewoon iets meer moeite te doen. Dus ben jij gezegend als man met een wat langere, volle haardos? Draag er dan de juiste zorg voor. Ga regelmatig naar de kapper om de droge en gespleten punten te verwijderen. Sla de reinigingssessie met shampoo en conditioner ook niet over. Daarna het is het tijd om het in model te brengen. We gaan voor een stoere, zo natuurlijk mogelijke look. Neem slechts een beetje haarpasta of wax en breng hiermee structuur aan in je haar. Heb jij van jezelf slag in je haar? Om je langere krullen te benadrukken, gebruik je wat zoutspray. Zet je föhn aan, en blaas je haar in de richting waarin de krullen mogen vallen. Zo, en nu is het tijd om je lange manen te laten wapperen, een verleidelijke blik aan te nemen en een selfie te maken.

Het totaal wanhopige ‘ik weet het ook niet meer en moet nú weg dus doe er een knotje in’-kapsel

Rond 2014 werd de wereld opgeschud door bekende mannen als David Beckman, Jared Leto en Joaquin Phoenix die hun haar in een knot droegen. Later adopteerde een bepaald type man, later bekend onder de term hipster, ook het knotjeskapsel. Revolutionair waren deze mannen niet helemaal, want de haardracht stamt af in de tijd van de Chinese terracottasoldaten. We moesten even googelen, maar dat was 200 jaar voor Christus. Ook de samoerais, de strijders in de Japanse Edoperiode, droegen hun haar in knot. De rest van het haar was afgeschoren, waardoor alle aandacht naar de knot uitging. De knot was hun statussymbool.

In het Westen waren het vooral de Barbaarse en nomadische volkeren met hun een knoedel in hun haar. Vroeger had de knot een functie: mannen met lang haar konden vechten en strijden zonder dat hun haar steeds voor hun ogen sprong, en in de Japanse cultuur was een nette knot behalve een statussymbool voor strijders een symbool voor het huwelijk. Dat is heden ten dagen wel anders. In de Westerse wereld is het korte mannenkapsel al jaren hot and happening, en kreeg de manbun te maken met haatreacties. Daarom nemen we het toch even op voor de manbun. Kiezen om je haar langer te laten én er een knot in te doen, getuigt ervan dat jij iets nieuws doet en durft af te wijken van de massa. Ja, voor een manbun heb je ballen nodig.

Hoe moet het dan wél?

Een man bun is een misser als je net iets meer moeite doet dan bij het letterlijk net uit bed-kapsel, en je je ongekamde, ongetemde haar snel vastbindt met een elastiekje. De man bun begint altijd met frisgewassen haar, dat handdoek-droog is. Breng een klein beetje haarserum aan, zodat je lokken gaan glanzen. Haal nu de kam door je haar en ontdoe het van eventuele klitten en knopen. Vervolgens breng je het in model met een klein beetje pommade of wax. Nu haal je achter door je haar en bind je het samen in een lossere, nonchalante knot. Een tikkeltje warrig mag, zo heeft niemand het door dat je een dik uur voor de spiegel hebt gestaan. Ook de rest van je look moet ‘on point’ zijn. Combineer je manbun met een cool montuur en netjes geschoren wangen, of met een goed bijgehouden stoppelbaardje of een vollere baard.

Het camoufleren van kaalheid-kapsel

Een kalende kruin, dunner wordend haar, inhammen en kale plekken. Het zijn delicate onderwerpen, want je haar verliezen zonder dat je dat wil, is helemaal niet leuk. Het kan je ook behoorlijk onzeker maken als je merkt dat je vroeger zo volle haardos langzaam aan het uitdunnen is. Het is helemaal niet gek dat wanneer jij hiermee te maken krijgt, je geneigd bent om je haar zó in model te brengen, dat de minder of niet begroeide plekken of je hoofd bedekt blijven. Soms pakken dit soort trucjes goed uit, soms ook niet. Denk bijvoorbeeld aan de ‘kam-over’, waarbij het dunner wordende haar naar één kant wordt gekamd, en met een dikke laag gel wordt vast geplamuurd op het hoofd. Hiermee bereik je juist het tegenovergestelde van wat je beoogd had. De aandacht gaat juist uit naar je hoofd, en naar wat je probeert te maskeren.

Hoe kan het wel?

Dan zijn er nog een aantal opties. Je zou een haartransplantatie kunnen ondergaan, of een intensieve hormoonbehandeling kunnen gaan volgen. Maar je kunt ook een goede kapper in vertrouwen nemen. Goed om te weten is dat er meer kapsels mogelijk zijn dan je denkt. Specifiek zijn de kortere kapsels geschikt voor jou. Hip in 2020 zijn de opgeschoren kapsels, waarbij het haar aan de bovenkant langer wordt gehouden en aan de zijkant korter wordt geknipt. Superstoer. Een andere optie is je (vroeg beginnende) kaalheid accepteren en je hoofd kaalscheren. Kies je voor die laatste optie? Stoer! Wees echter niet te impulsief en ga nog niet met je eigen tondeuse aan de slag, maar neem een professionele barbier in de arm om je een professionele baldlook aan te meten. Voor wat extra power combineer je je gemillimeterde look met een flinke baard of smaakvol stoppelbaardje.

Het van voor kort, van achter lang-kapsel

Of te wel het matje. Houd u vast dames en heren, het is heus. Het matje komt weer terug, we herhalen, het matje komt terug. Het is daarmee niet eens de vraag of dit foute kapsel op een andere manier wél kan, maar hoe wij als samenleving hier tegenaan kijken en of we dit gaan accepteren en omarmen. In je vroegere jeugdjaren altijd een matje willen hebben, maar mocht dit niet van je ouders? Dan is nu de tijd om dit onvervulde verlangen in te willigen. Doe dit in elk geval dan niet: de langere punten van je kapsel laten samenkomen in een vlecht, zodat je een rattenstaartje hebt.

[sc name=”instagram”]

Winkelmandje
Close
  • Er zit nog niks in je winkelmandje.
Je winkelwagen is momenteel leeg.
Please add some products to your shopping cart before proceeding to checkout.
Browse our shop categories to discover new arrivals and special offers.